<
vrijdag 13 september 2019 10:14

Wie krijgt het gezag over je kind als je er zelf niet meer bent?

Nadenken over de situatie dat je er als ouder(s) niet meer voor je kind kunt zijn, is niemands hobby. Toch is het goed en belangrijk om hierover na te denken. Wat moet je regelen?

 

foto voogdij

 

Als er geen ouders meer zijn om voor een kind te zorgen, wordt er een voogd benoemd. Die is verantwoordelijk voor het kind, beheert de financiën en moet daarnaast ook zorgen voor de verzorging of opvoeding.

 

Wie de voogd wordt, kunnen ouders zelf vastleggen. Als er geen keuze is vastgelegd, beslist de rechter wie de voogd moet worden. Die kijkt naar het belang van het kind. Het kan echter een moeilijke keuze zijn als de ouders geen voorkeur hebben vastgelegd.

 

Er is een eenvoudige manier om je wensen goed vast te leggen. Het kan via de notaris, maar het hoeft niet. Het kan kosteloos via een webformulier met Digid-account. Binnen twee weken ontvang je een bevestiging van de registratie.

 

Je hoeft als ouders niet gezamenlijk een voogd aan te wijzen en het hierover eens te zijn. Iedere ouder kan zijn eigen voorkeur vastleggen. Als ouders niet dezelfde voogd aanwijzen en er discussie over ontstaat, neemt de rechter een beslissing. In ieder geval is dan de wens van de ouder wel bekend.

 

Uiteraard is het aan te raden om met een potentiële voogd te bespreken dat je hem/haar hiervoor wilt benoemen. Dan is ook duidelijk hoe iemand daar zelf tegenover staat en wordt die niet erdoor verrast. Na een overlijden krijgt iemand nog de gelegenheid om de voogdij te accepteren of te weigeren (bijvoorbeeld omdat de omstandigheden zijn veranderd).

 

Klik hier om het direct te regelen.

 

Heb je hierover vragen, of wil je hulp bij het invullen van de formulieren, neem dan contact op of maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 20-09-2019 door Christianne Verhaeg

Referenties