<

Hoe weet ik of mijn ouder een testament heeft gemaakt?

In principe niet. Een testament blijft geheim zolang iemand dat wil. Pas na het overlijden wordt bekend gemaakt wie de erfgenamen zijn. Niemand hoeft dus te vertellen of er een testament is en wat er in zijn/haar testament staat, ook niet aan eigen kinderen.

 

testament 229778 640

 

Na het overlijden kun je via een schriftelijke aanvraag bij het Centraal Testamentenregister opvragen of er een testament is gemaakt, op welke datum en bij welke notaris. Bij de aanvraag moet een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister worden meegestuurd. Als je hier niet over beschikt, kun je altijd een uittreksel aanvragen bij de gemeente waar de persoon is overleden. Dan zijn er wel kosten aan verbonden.

 

Binnen een week ontvang je bericht of er een testament is en bij welke notaris. Er wordt door het CTR geen informatie gegeven over de inhoud van het testament. Vervolgens dien je zelf contact op te nemen met de notaris om een kopie van het testament te krijgen.

 

Buitenlandse testamenten worden niet in Nederland geregistreerd. In andere land hoeft een testament ook niet altijd bij een notaris vastgelegd te worden, dus het CTR is niet sluitend.

 

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden.

 

Heb je hierover vragen of wil je hulp bij het invullen van het formulier, neem dan contact op of maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 20-09-2019 door Christianne Verhaeg

Referenties