<

Nieuws

Heb je gedacht aan de indexering van de partner- en kinderalimentatie?

Ieder jaar in januari is het weer zover, dan wijzigt de partner- en kinderalimentatie. Per 1 januari 2021 stijgt de alimentatie met 3%.

De indexering is nodig om de hoogte van de alimentatie aan te laten sluiten op de stijgende kosten van levensonderhoud. 

 

Op de website van het LBIO kun je berekenen wat de indexering voor jou betekent. Of de indexering correct wordt toegepast, controleert niemand. Je moet dit zelf bespreken met je ex. Ontvang je alimentatie, dan is het dus slim om je ex-partner een reminder te sturen met het nieuwe bedrag. 

 

De indexering is in de wet vastgelegd en voor iedereen verplicht. Ben je de afgelopen jaren vergeten te indexeren, dan kun je over de afgelopen vijf jaar de indexering alsnog vorderen. Een kort rekenvoorbeeld om aan te geven dat dit de moeite kan zijn. Als de alimentatie in 2015 is vastgesteld op € 150,00 en er is tot nu toe nooit geïndexeerd, dan is er nog een bedrag tegoed van ongeveer € 375,00. Je kunt je ex-partner daar zelf op aanspreken of aanschrijven, maar wij kunnen je daar ook bij helpen.

 

Heb je vragen over alimentatie of indexering, neem dan contact op of maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 13 januari 2021 door Christianne Verhaeg

Tot de dood ons scheidt….

Stel je voor. Een prachtig huwelijk, lekker op huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek en dan een voedselvergiftiging. Zo ernstig dat eerst de vrouw en een half uur later de man komt te overlijden. Ze hebben geen kinderen en hebben geen testament gemaakt. Wat nu? Naar wie gaat de erfenis?

 

Dominicaanse Republiek

 

 

Uitgangspunt in de wet is de volgorde van overlijden. Dus als de vrouw eerst komt te overlijden, dan is de man enig erfgenaam. Omdat de man vlak daarna kwam te overlijden, gaat de volledige erfenis naar zijn familie. Is dat redelijk?

 

De rechtbank oordeelde in 2019 dat dit niet redelijk was, omdat het ging om “een zeer uitzonderlijke situatie”. Daarmee werd er een uitzondering gemaakt op de regels van het erfrecht en moest de erfenis gedeeld worden door beide families.

 

De moeder van de man was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep. Recent heeft het Gerechtshof uitspraak gedaan en oordeelde dat de rechter terughoudend moet zijn bij het niet toepassen van het erfrecht zoals beschreven in de wet. Rechtszekerheid is belangrijk en daarom vindt het Gerechtshof het gelet op alle omstandigheden niet onaanvaardbaar dat het vermogen van de vrouw (via de man) terecht komt bij de erfgenamen van de man. In de uitspraak kun je uitgebreider lezen welke omstandigheden het Gerechtshof allemaal heeft meegenomen in de beoordeling.

 

Een van die punten was dat vast stond dat de man nog een half uur langer had geleefd dan de vrouw, dus dat er niet gesproken kon worden van gelijktijdig overlijden.

 

Het is mogelijk om in je testament een rampenclausule op te nemen. Daarin leg je vast wanneer er gesproken moet worden van gelijktijdig overlijden, bijvoorbeeld wanneer je binnen 30 dagen na elkaar komt te overlijden. Dan blijft de erfenis ieder voor zijn eigen familie. Overigens speelt dit enkel wanneer je geen kinderen hebt, anders gaat de erfenis naar de kinderen wanneer je kort  na elkaar komt te overlijden.

 

Heb je hierover vragen, neem dan contact op voor het maken van een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 20 mei 2020 door Christianne Verhaeg

Heb jij een codicil?

En nee, dan heb ik het niet over een donorcodicil. Er zijn zaken die je zelf kosteloos buiten een testament kunt regelen over je erfenis. Dat doe je in een codicil. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog.

 

handschrift1

 

 

De wet bepaalt dat een codicil een handgeschreven document is en voorzien moet zijn van een datum en handtekening. Alleen het origineel is geldig. Je mag een codicil dus niet typen, uitprinten en ondertekenen. Dan is het niet geldig.

 

Ouderwets? Helemaal mee eens. Achtergrond hiervan is dat in de negentiende eeuw de inboedel voor het grootste gedeelte van de bevolking het enige was dat ze ooit zouden nalaten. De wetgever heeft daarom dit speciale "testament voor de armen" mogelijk gemaakt, omdat de meesten geen geld hadden voor een echt testament.

 

In een codicil kun je vastleggen wie je meubels, sieraden, kleding en andere inboedelgoederen krijgen na je overlijden. Ook kun je wensen over je uitvaart kenbaar maken, bijvoorbeeld of je begraven of gecremeerd wilt worden. Onroerend goed, geldbedragen of wie je nalatenschap moet afwikkelen, kun je niet toewijzen in een codicil. Dat kan alleen in een testament.

 

Leg je dus vast dat je sieraden naar de buurvrouw gaan,

dan moeten de erfgenamen dat uitvoeren, of ze het ermee eens zijn of niet.

 

Een codicil heeft net zoveel rechtskracht als een testament. Het is daarom wel belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk omschrijft wie wat moet krijgen om misverstanden en discussies te voorkomen.

 

De voordelen van een codicil zijn dat het gratis is, je er niet voor naar de notaris hoeft en dat het gemakkelijk te veranderen is als er iets verandert in de inboedel. Er zijn ook nadelen. Soms weten erfgenamen niet dat er een codicil is gemaakt, het raakt gemakkelijk kwijt en je kunt er niet alles in regelen.

 

Mocht je besluiten om zelf een codicil te maken, deel het dan met je erfgenamen of laat de notaris het bewaren (samen met je testament). Dan voorkom je dat iemand het codicil wegmaakt als de inhoud hem niet bevalt!

 

Om je op weg te helpen, nog even een voorbeeldje van hoe een codicil eruit kan zien.

               

Codicil

Ondergetekende, Jacobus Johannes Petrus Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 1, geboren te Lottum op 11 november 1950, legateert aan:

Mijn dochter Clara Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 2: mijn grote, bruine, antieke kast die in de woonkamer staat;

Mijn zoon Jantje Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 3: mijn bankstel en fauteuil.

Mijn uitvaart wil ik als volgt geregeld zien: ik wil op de begraafplaats van de kerk in Lottum begraven worden in een zwarte kist met gouden strepen in het bijzijn van mijn familie.

 

Lottum, 1 februari 2020 (handtekening)

 

Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een codicil of hierover meer willen weten, neem dan contact op en maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 27 februari 2020 door Christianne Verhaeg

Vergeet de indexering van de alimentatie niet!

Ieder jaar in november is het weer zover. Dan wordt bekend gemaakt met hoeveel procent de alimentatie gaat stijgen. Per 1 januari 2020 stijgt zowel de partner- als kinderalimentatie met 2,5%.

 

De indexering is nodig om de hoogte van de alimentatie aan te laten sluiten op de stijgende kosten en loonsverhoging. 

 

Op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kun je berekenen wat de indexering voor jou betekent. Of de indexering correct wordt toegepast, controleert niemand. Je moet dit zelf bespreken. Dus ontvang je alimentatie, dan is het slim om voor 1 januari je ex-partner even een reminder te sturen met het nieuwe bedrag. 

 

De indexering is in de wet vastgelegd en voor iedereen verplicht. Dus ben je de afgelopen jaren vergeten te indexeren, dan kun je over de afgelopen vijf jaar de indexering alsnog vorderen. Een kort rekenvoorbeeld om aan te geven dat dit de moeite kan zijn. Als de alimentatie in 2014 is vastgesteld op 150,00 euro en er is tot nu toe nooit geïndexeerd, dan is er nog een bedrag tegoed van 376,92 euro. Je kunt je ex-partner daar zelf op aanspreken of aanschrijven, maar wij kunnen je daar ook bij helpen.

 

Heb je vragen, neem dan contact  op of maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 19 november 2019 door Christianne Verhaeg

Ik ben alleenstaand. Wie erft er van mij?

In Nederland zijn bijna 3 miljoen alleenstaanden. Als jij er één van bent, vraag je je misschien wel eens af wie jouw erfenis krijgt. Is dat ook wat je wilt? In dit artikel geef ik je inzichten over het erfrecht voor alleenstaanden. 

 

artem kovalev fk3XUcfTAvk unsplash 1

 

De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande zonder kinderen naar de ouders, broers en zussen gaat. Als je broer of zus al eerder is overleden, dan gaat dat deel over op hun kinderen. Dat kunnen neefjes en nichtjes zijn met wie je misschien weinig contact hebt. Dit is niet altijd wat je wilt. Soms wil je liever een goede vriend of vriendin laten erven in plaats van familie.

 

Mieke is 75 jaar en heeft geen kinderen. Ze komt uit een groot gezin van zes kinderen, maar van haar vijf broers is alleen Piet nog in leven. Zijn twee kinderen staan altijd voor haar klaar om te helpen met boodschappen en klusjes. Ook heeft ze nog tien neefjes en nichtjes van haar overleden broers. Als Mieke komt te overlijden, dan erft Piet 1/5 deel en de tien neefjes en nichtjes de rest. De kinderen van Piet, die haar altijd helpen, erven niets. Je kunt je voorstellen dat dat niet is wat Mieke wil.

Als je het anders wilt regelen en wilt afwijken van de wet, dan moet je een testament maken. Daarin kun je opnemen wie jij als erfgenaam wilt. Bijvoorbeeld:

  • je wilt wel dat je broers en zussen erven, maar hun kinderen niet;
  • als je wilt dat goede vrienden erven. Je kunt ze als erfgenaam benoemen of een concreet geldbedrag toekennen. Dat heet een legaat;
  • je wilt dat je erfenis naar een goed doel gaat. Soms hoeft het goede doel zelfs geen erfbelasting te betalen. Op deze website kun je checken of dat het geval is. 

 

Zijn er geen ouders, broers/zussen of neven/nichten meer, dan wordt er naar andere erfgenamen gezocht. Zo raakt de erfenis steeds verder versnipperd. Ook als er geen contact met de erfgenamen was, moeten ze toch betrokken worden bij het afwikkelen van de erfenis. In de wet is overigens geregeld dat alleen bloedverwanten erven, aangetrouwden erven niet.

 

Houd er ook rekening mee dat de vrijstelling van erfbelasting voor broers, zussen, vrienden en bekenden een stuk lager is (€ 2.208) dan voor een partner (€ 661.328) of kind (€ 20.946). Een groot deel van je nalatenschap verdwijnt in die gevallen dus naar de Belastingdienst. Via deze links kun je de tarieven en de vrijstellingen voor de erfbelasting zien. Een voorbeeld hoe dit kan uitpakken:

 

Anja is een alleenstaande vrouw van 60 jaar. Ze laat een erfenis na van € 100.000 en haar broer is erfgenaam. Hoeveel erfbelasting moet hij betalen? Een broer heeft een vrijstelling van € 2.208 en betaalt over de rest 30% erfbelasting. Dat is in totaal € 29.337,60. Ter vergelijking: als de erfgenaam niet een broer maar een kind is, dan is er een vrijstelling van € 20.946 en betaal je 10% erfbelasting over de rest. Een kind betaalt in hetzelfde geval dus € 7.905,40 erfbelasting. 

 

Om erfbelasting te besparen, kun je ervoor kiezen om tijdens je leven al bedragen belastingvrij te schenken, zodat je erfenis kleiner wordt. Een andere mogelijkheid is om de erfenis over veel personen te verdelen, zodat iedereen optimaal van de vrijstelling gebruik kan maken. 

 

Wil je brainstormen over een goede oplossing voor jouw situatie? Neem dan contact op voor een afspraak tijdens het gratis spreekuur. Ik kom bij je thuis langs en we kunnen samen kijken wat je het beste kunt doen. 

 

Herschreven op 25 september 2020 door Christianne Verhaeg.

10 tips om te besparen op de kosten van een uitvaart

Referenties