<
maandag 30 september 2019 13:07

10 tips om te besparen op de kosten van een uitvaart

In Nederland kost een uitvaart gemiddeld € 7.500. Op diverse websites kun je een berekening maken van de kosten van je wensen. Op de website van het Nibud staat bijvoorbeeld een uitvaartberekenaar. Uiteraard zijn de kosten vooral afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt.

 

foto uitvaart

 

Ik geef je 10 tips om kosten te besparen:

 

  1. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis, omdat er geen kosten zijn voor grafrechten en een grafmonument.
  2. Kies je toch voor begraven, dan zijn er meerdere opties om te besparen op de grafrechten, zoals een algemeen of familiegraf, natuurbegraafplaats of begraafplaats van een geloofsgemeenschap. Deze opties zijn vaak goedkoper dan gemeentelijke begraafplaatsen.
  3. Een uitvaart in het weekend of ’s avonds is duurder, omdat er toeslagen worden gerekend.
  4. Thuis opbaren is goedkoper dan in een uitvaartcentrum en als je zelf de overledene verzorgt, bespaart dat ook kosten.
  5. Houd de uitvaart intiem en nodig alleen de mensen uit die het dichtste bij je staan.
  6. Plaats de bekendmaking van het overlijden bijvoorbeeld online en verspreid het via social media in plaats van een advertentie. Een rouwadvertentie is niet verplicht.
  7. Laat familie of vrienden de kist dragen in plaats van medewerkers van de uitvaartonderneming, dat scheelt honderden euro’s.
  8. Een kist is niet verplicht, je kunt ook kiezen voor een goedkopere optie als een lijkwade. Bovendien zijn de prijsverschillen voor verschillende soorten kisten erg groot, dus vraag je af of een massief eiken kist bijvoorbeeld nodig is.
  9. Je kunt verschillende begrafenisondernemers benaderen en om een offerte vragen. Niet veel mensen doen dit, maar het levert wel vaak grote prijsverschillen op.
  10. Als je de moed kunt opbrengen, regel dan veel dingen zelf, zoals rouwkaarten, bloemen, locatie voor de borrel of koffietafel.

 

Het kan verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten als je weinig spaargeld hebt en je de familie niet met de uitvaartkosten wil laten zitten. Zij zijn namelijk de opdrachtgever en dus verantwoordelijk voor het betalen van de rekening, ook als er in de nalatenschap niet voldoende geld is. Er is dus geen garantie dat je dit altijd terugbetaald krijgt. Des te meer reden om vooraf te bekijken of er op bepaalde kosten bespaard kan worden.

 

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 door Christianne Verhaeg

Referenties