<
donderdag 27 februari 2020 13:56

Heb jij een codicil?

En nee, dan heb ik het niet over een donorcodicil. Er zijn zaken die je zelf kosteloos buiten een testament kunt regelen over je erfenis. Dat doe je in een codicil. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog.

 

handschrift1

 

 

De wet bepaalt dat een codicil een handgeschreven document is en voorzien moet zijn van een datum en handtekening. Alleen het origineel is geldig. Je mag een codicil dus niet typen, uitprinten en ondertekenen. Dan is het niet geldig.

 

Ouderwets? Helemaal mee eens. Achtergrond hiervan is dat in de negentiende eeuw de inboedel voor het grootste gedeelte van de bevolking het enige was dat ze ooit zouden nalaten. De wetgever heeft daarom dit speciale "testament voor de armen" mogelijk gemaakt, omdat de meesten geen geld hadden voor een echt testament.

 

In een codicil kun je vastleggen wie je meubels, sieraden, kleding en andere inboedelgoederen krijgen na je overlijden. Ook kun je wensen over je uitvaart kenbaar maken, bijvoorbeeld of je begraven of gecremeerd wilt worden. Onroerend goed, geldbedragen of wie je nalatenschap moet afwikkelen, kun je niet toewijzen in een codicil. Dat kan alleen in een testament.

 

Leg je dus vast dat je sieraden naar de buurvrouw gaan,

dan moeten de erfgenamen dat uitvoeren, of ze het ermee eens zijn of niet.

 

Een codicil heeft net zoveel rechtskracht als een testament. Het is daarom wel belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk omschrijft wie wat moet krijgen om misverstanden en discussies te voorkomen.

 

De voordelen van een codicil zijn dat het gratis is, je er niet voor naar de notaris hoeft en dat het gemakkelijk te veranderen is als er iets verandert in de inboedel. Er zijn ook nadelen. Soms weten erfgenamen niet dat er een codicil is gemaakt, het raakt gemakkelijk kwijt en je kunt er niet alles in regelen.

 

Mocht je besluiten om zelf een codicil te maken, deel het dan met je erfgenamen of laat de notaris het bewaren (samen met je testament). Dan voorkom je dat iemand het codicil wegmaakt als de inhoud hem niet bevalt!

 

Om je op weg te helpen, nog even een voorbeeldje van hoe een codicil eruit kan zien.

               

Codicil

Ondergetekende, Jacobus Johannes Petrus Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 1, geboren te Lottum op 11 november 1950, legateert aan:

Mijn dochter Clara Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 2: mijn grote, bruine, antieke kast die in de woonkamer staat;

Mijn zoon Jantje Janssen, wonende te (5973 AA) Lottum, Kerkstraat 3: mijn bankstel en fauteuil.

Mijn uitvaart wil ik als volgt geregeld zien: ik wil op de begraafplaats van de kerk in Lottum begraven worden in een zwarte kist met gouden strepen in het bijzijn van mijn familie.

 

Lottum, 1 februari 2020 (handtekening)

 

Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van een codicil of hierover meer willen weten, neem dan contact op en maak een afspraak voor het gratis spreekuur.

 

Gepubliceerd op 27 februari 2020 door Christianne Verhaeg

Referenties